KUN jij de verjaardagstaartkaarsjes KRACHTIG UITBLAZEN? 💪😅 Doe de Duchenne Challenge!🏅🎗

Maak een filmpje van hoe je een leeg blikje van de ene mok in de andere blaast. 

Op 7 september 2021 is de jaarlijkse Duchenne Awareness Day, voor de achtste keer. Deze dag vragen we bewustwording voor Duchenne en Becker Spierdystrofie.

Stichting Dromen voor Duchenne heeft daarom voor de tweede keer de Duchenne Challenge bedacht!

Hoe werkt het?!?
1. Leg je telefooncamera klaar;

2. Zet twee mokken achter elkaar en doe in mok 1 een leeg blikje;

3. Maak een kort filmpje, waarin je het blikje van mok 1 in mok 2 probeert te blazen; 🎥

4. Stuur je filmpje naar je vrienden, familie en kennissen en daag ze uit hetzelfde te doen!

5. Voeg de hashtags #duchennechallenge #stichtingdromenvoorduchenne #duchenneawarenessday2021 toe en plaats je filmpje omstreeks 07 september op je social media en DEEL het op de Instagram of Facebook-pagina van @stichtingdromenvoorduchenne (dan kun je gelijk even onze pagina liken😂);🎬

6. Vanuit alle inzendingen wordt één inzending, via loting, beloond met een mooi verrassingspakket.*🏆

Hier is een voorbeeld van onze voorzitter Frank die de Duchenne Challenge doet! Meer filmpjes verschijnen op onze Facebook-pagina.

*winnaar en prijs maken we 01-10-2021 bekend!

Waarom de Duchenne Challenge?

Op 7 september 2021 is het World Duchenne Awareness Day 2021. Tijdens dit jaarlijks terugkomende evenement, dit jaar de achtste editie, wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor Duchenne en Becker Spierdystrofie. Dit jaar is het thema ‘Volwassen leven & Duchenne’. De Stichting Dromen voor Duchenne heeft in dit kader voor de tweede keer een Duchenne Challenge bedacht.

Inmiddels worden personen die lijden aan Duchenne en Becker Spierdystrofie ouder en is de levensverwachting steeds verder toegenomen door ontwikkelingen op medisch gebied en de technische innovaties binnen hulpmiddelen. Hierdoor zijn er steeds meer volwassenen met deze spierziekten. Kenmerkend van ouder worden is dat hierdoor nieuwe kansen ontstaan en men geconfronteerd wordt met nieuwe uitdagingen en medische problemen. Gelukkig betekent ouder kunnen worden met Duchenne en Becker dat veel mensen volop in het leven staan en steeds meer een ‘normaal’ volwaardig leven kunnen leiden. Zo zijn er steeds meer personen die zelfstandig wonen, regulier onderwijs volgen, relaties krijgen en betaald werk vinden. 

Waarom is Wereld Duchenne Dag op 7 september?
Wereld Duchenne Dag wordt altijd gehouden op 7 september (7/9). Deze datum is symbolisch gekozen omdat het dystrofine-gen bestaat uit 79 schakels, exonen genoemd. Wanneer er één of meer fouten in deze exonen zitten wordt er geen functioneel dystrofine-eiwit aangemaakt. Dit is de oorzaak van de verminderde spierkracht bij Duchenne en Becker.

Het logo van Duchenne Awareness Day wat jaarlijks terugkeert om aandacht te vragen voor Duchenne en Becker spierdystrofie. De afbeelding bevat een hyperlink naar de website van Duchenne Awareness Day